Fortuna Ékszer

Arany

Search

Tags

No Taxonomy Found! Sorry, but nothing matched your selection. Please try again with some different keywords.

Categories

Arany

Az arany sárga és csillogó fénye miatt már évezredek óta lenyűgözi az embert. Tiszta állapotban túl puha ahhoz, hogy ékszert lehessen előállítani belőle, ezért többnyire ezüsttel és rézzel szokták ötvözni. Nem mindegy, hogy milyen arányban tesznek az aranyhoz ötvöző anyagot, a törvényben meghatározott finomságokat mindenképpen el kell érni. Magyarországon pl. leggyakrabban a következő finomságú ékszereket forgalmazzák: 14 és 18 karátos arany. Az előbbi azt jelenti, hogy az ötvözetben 585 ezrelék, az utóbbi esetében pedig 750 ezrelék arany található. A 18 karátos arany puhább, a színe is intenzívebb, mint a 14 karátosé.

A fehérarany ékszereket minden esetben ródiumozzák, hogy ezüstös színük legyen, a vörös-arany ékszereknél pedig a rézből kerül bele több az ötvözetbe. Természetesen az arany aránya mindkettő esetében ugyanaz marad.

Ápolási javaslat: A karcolódás elkerülése érdekében az arany ékszereket külön-külön csomagolva, textil zacskókban tároljuk. Az érzékeny drágaköveket tartalmazó ékszerek (mint amilyen az opál, a gyöngy, a türkiz, a korall, a lápisz, a malachit és a smaragd) időközönként puha fogkefével és enyhén szappanos vízzel, vagy ideális esetben aranyfürdőben tisztíthatók. Az viszont fontos, hogy ezután tiszta vízzel öblítsük le. Amennyiben a felület nagyon karcos, políroztassuk fel egy ötvössel.

Tags

No Taxonomy Found! Sorry, but nothing matched your selection. Please try again with some different keywords.

Shear This Post